leiders in transformatie

De zes frustraties van leiders in transformatie

29 okt 2021 | Overige

Wanneer organisaties voor een transformatietraject staan, zien we dat de groep leidinggevenden, die dé ambassadeurs van de change moeten worden om de volledige organisatie mee te krijgen, maar al te vaak aan hun lot worden overgelaten en als vanzelf geacht worden om:

  1. Het ‘plaatje van de toekomst’ of de MISSIE te kennen en weten te communiceren op basis van een éénmalige toelichting van hun directie of CEO. ‘We hebben hun het verhaal toch verteld, snappen ze het nu nog niet???’
  2. Hun ROL als change leider als vanzelf op te nemen, naast de dagelijkse operationele taak te volbrengen, terwijl ze vaak zijn doorgegroeid vanuit hun expertrol en niet omdat ze zo’n goede communicatoren waren.
  3. Uit zichzelf de nieuwe OVERTUIGINGEN & MINDSET weten te ontwikkelen die bij de transformatie horen, ook al betekent dat deze overtuigingen soms haaks staan tegenover datgene wat ze uit het verleden hebben aangeleerd. Dit vraagt om ‘identiteitswerk’: als ik dit niet  meer kan geloven over mezelf, over mijn rol,… hoe moet het dan wel? Wie ben ik dan nog als leider?
  4. Over de juiste TALENTEN & VAARDIGHEDEN te beschikken om mensen mee te krijgen in  de change, maar hier niet de psychologische ruimte voor krijgen om  hiermee te oefenen. Er ontstaat weerstand bij deze groep omdat ze zich onzeker voelen en ze geen fouten willen maken.
  5. Te weten welk nieuw GEDRAG ze moeten vertonen, zonder hierover ooit een duidelijk kader gekregen te hebben en de nodige regelmatige feedback waardoor ze hun gedrag kunnen bijsturen.
  6. En tot slot, vrij snel het EFFECT neer te zetten in de organisatie die de transformatie voor ogen had, ook al was er geen enkele aandacht voor de 5 vorige stappen: ‘just do it, zo moeilijk is het toch niet’

 

Sta jij als zaakvoerder, ondernemer of als leider van een organisatie voor een transformatie en wil je voorkomen dat jouw ‘leaders of change’ één of meerdere van deze frustraties ontwikkelen en dus niet op de goede manier met de transformatie kunnen bezig zijn? Wil je je leiders goed omringen en laten begeleiden in het ontwikkelen van de juiste mindset zodat zij kunnen groeien in deze ambassadeursrol? Neem contact op! Wij als C&T begeleiden jou en jouw team graag op maat & hands on en vanuit eenieders talenten en sterktes.