Een familiecharter ook voor ons?

12 apr 2021 | Familiale governance

Wat is een familiecharter?
Een familiecharter is een overeenkomst die tot doel heeft om samen met je familie afspraken te maken over het familiebedrijf en over de rol van alle familieleden daarin. Dit betreft dus ook heel duidelijk de familieleden die niet actief zijn in het bedrijf.

Het charter vormt dus een soort van algemene grondwet die de nodige handvaten en spelregels aanreikt om elke vorm van onduidelijkheid of wrijving in de toekomst op te lossen.
Door alle familianten in de opmaak van een familiecharter te betrekken worden zij die zich een stuk verderaf van het dagelijkse reilen en zeilen van het bedrijf bevinden zich ook meer expliciet bewust van het familiebedrijf          (lees gekend, gehoord en erkend).

Een verhoogde betrokkenheid zorgt in deze dus voor verhoogde transparantie voorkomt eventueel latere discussies

Een familiecharter heeft geen juridische waarde maar veeleer een morele waarde.

Het opstellen van een familiecharter is maatwerk en dient rekening te houden met de specifieke noden van het bedrijf én de maturiteit van het bedrijf en haar familiale aandeelhouder.

Wanneer begin je er het best aan?
Zo vroeg mogelijk is het advies.
In ieder geval ‘in tempore non suspecto’ wanneer er dus geen vuiltje aan de lucht is.

Het is belangrijk dat de opbouw van de inzichten voor de samenstelling van het familiecharter in alle rust en sereniteit kunnen gebeuren om er voor te zorgen dat het ook naar de toekomst toe zal gedragen worden door alle partijen.

In de praktijk zien we dat de nood aan een familiecharter ontstaat als gevolg van een grote verandering binnen het familiale bedrijf zoals bijvoorbeeld de overdracht van de eigendom en het bestuur .

Hoe lang duurt het ?
De doorlooptijd verschilt van familie tot familie , maar het proces kan al gauw enkele weken tot enkele maanden in beslag nemen. Om tot een goed resultaat te komen is het erg belangrijk om voldoende tijd te nemen voor het vormingsproces. Goed doorgesproken toekomstbeelden zullen nu eenmaal langer stand houden.

Hoe eraan beginnen?
Coach & Transform heeft heel wat ervaring opgebouwd met het succesvol begeleiden van deze trajecten.

Neem gerust contact op om vrijblijvend onze aanpak te bespreken.